Så använder journalister sociala medier och multimedia

Hur sociala är medierna? Korsningen mellan journalistik och sociala medier

Nästan alla yrkesverksamma verkar numera vara på sociala medier för sitt arbete, oavsett om det handlar om att lyfta ens framgångar, skaffa ny kunskap eller för att utvidga sitt nätverk, och journalister är inget undantag. I år frågade vi journalister om och hur de använder sociala medier i arbetet och vilka sociala plattformar de använder mest.
illustration of hand holding a phone with the news displayed, surrounded by media icons

Vad gör journalister på sociala medier?

När de ombads att rangordna hur viktiga sociala medier var för olika aspekter av deras arbete lyfte 20 procent av journalisterna “att publicera eller marknadsföra innehåll”, vilket gjorde det till det främsta svaret.

Om en journalist använder sociala medier är det inte troligt att han eller hon är på jakt efter ett nyhetsuppslag. De använder dock sociala medier för att nätverka, publicera eller marknadsföra innehåll samt för att hitta och kontrollera information. Detta gör de sociala plattformarna till lämpliga kanaler för kommunikatörer att följa journalister, lära sig mer om deras arbete och eventuellt inleda en dialog som kan leda till möjligheter i framtiden.

Kanske ännu viktigare är att, genom att känna till att journalister kommer att publicera eller marknadsföra innehåll, sociala medier kan vara värdefullt att följa för att förstå vilka journalister som bevakar de ämnen som är mest relevanta för er

När vi bad journalister gradera hur viktiga sociala medier är för särskilda arbetsrelaterade uppgifter lyfte de följande som "viktiga" eller "väldigt viktiga"

Sociala plattformar journalisterna använder mest

Över hela världen är Facebook den plattform som journalister oftast använder i arbetet (63%), till exempel för att hitta information, interagera med sin publik och publicera eller marknadsföra innehåll, följt av Twitter (59%) och LinkedIn (56%).

facebook - 63%, twitter - 59%, Linkedin - 56%, instagram - 44%, youtube - 28%, whatsapp - 28%, tiktok - 5%, snapchat - 1%

Att skicka DM eller inte skicka DM?

När det gäller hur (eller om) journalister vill bli kontaktade via sociala medier varierar åsikterna. Nästan en av fyra (23%) journalister tycker att det är acceptabelt, och 4 procent föredrar det framför alla andra metoder, men en av tre (34%) säger uttryckligen att de inte föredrar det. 12 procent går till och med så långt som att blockera en kommunikatör som skickar ett direktmeddelande. För mer än en av fyra journalister (27%) är det tillvägagångssättet som avgör om en kontakt via sociala medier är framgångsrik eller inte.

 

TIPS: Vill du få en journalists uppmärksamhet?

Du använder kanske redan sökmotorer eller mediedatabaser för att hitta relevanta byråer, redaktörer och skribenter att komma i kontakt med. Men att använda sociala medier för att göra lite extra research kan vara nästa steg som differentierar dig från mängden i en sprängfylld inkorg. Kolla upp vad de delar, kommenterar och publicerar inlägg om och använd dessa insikter för att anpassa ditt budskap. När du visar journalisten att du gjort din research kommer de att lyssna.

Med journalisternas egna ord

Vi följde upp med journalister i våra nätverk för råd kring hur kommunikatörer ska kontakta dem via sociala medier. Här är de svar vi fick:

“Om du aldrig har träffat journalisten tidigare eller pratat med honom/ henne och du skickade ett e-postmeddelande, de ignorerade dig och du försöker få deras uppmärksamhet på Instagram är det inte det bästa tillvägagångssättet, och kommunikatören kommer att ignoreras.”

“Jag svarar inte på massutrop på sociala medier. Om det är en individuell förfrågan, riktad endast till mig, spelar det ingen roll om det sker via sociala medier, inga problem.”

“Jag älskar det inte... Jag skulle hellre få ett e-postmeddelande. Om du redan har en relation med journalisten och inte är ute efter att sälja in dem, och om de är mottagliga för att du följer dem och kommunicerar via den sociala medieplattformen, så är det okej.”