Toimittajan muuttuva rooli

Uusia odotuksia, uusia haasteita

Pohjimmiltaan toimittajan tehtävä on sama kuin aina ennenkin: hän raportoi tosiasioista objektiivisesti ja perusteellisesti. Pelkkä uutisten toimittaminen ei kuitenkaan enää riitä. Toimittajia vaaditaan entistä useammin pohtimaan, kuinka vaikuttavaa, houkuttelevaa ja sitouttavaa heidän tuottamansa sisältö on. Lisäksi oman haasteensa kokonaisuuteen tuovat rajalliset ja alati pienenevät resurssit, supistuva toimittajakunta, kamppailu teknologisen kehityksen mukana pysymiseksi sekä kilpailu sosiaalisen median vaikuttajien kanssa.

VINKKI: Asetu toimittajan tohveleihin

Toimittajat kaipaavat PR-kontakteja, jotka ymmärtävät heidän todellisuuttaan. Arvosta heidän aikaansa ja tarjoa heille selkeää, täsmällistä ja kohdennettua viestintää.

news icons including monitors, cameras, microphones, loudspeaker, and press van

Mikä on mielestäsi ollut suurin haaste journalismille viimeisen 12 kuukauden aikana?

Journalismin suurimmat haasteet

Taistelu valeuutisointia vastaan

Kun suomalaisilta toimittajilta kysyttiin, mikä heidän mielestään oli journalismin suurin haaste vuonna 2021, “Uskottavuuden säilyttäminen luotettavana uutislähteenä / valeuutisia koskevien syytösten torjuminen” oli ylivoimaisesti yleisin vastaus. Näin sanoi 26 prosenttia vastaajista. Arviota tukee se, että yli 40 prosenttia arveli suomalaisyleisön luottamuksen mediaa kohtaan laskeneen viimeisen vuoden aikana. 

Tulokset ovat samansuuntaisia kaikkialla Euroopassa, joskin Ruotsissa luottamuspula ei ole aivan yhtä suurta kuin Suomessa. Koko Euroopan osalta luottamus mediaa kohtaan on puolestaan Suomeakin suuremmalla koetuksella.

Onko yleisön luottamus mediaan mielestäsi laskenut tai kasvanut viimeisen vuoden aikana?

Hupenevat resurssit, kasvava työkuorma

Kyselyyn vastanneet toimittajat ilmoittivat, että “Henkilöstömäärä ja resurssien puute” on yksi merkittävimmistä haasteista alalla. Pyrkiessään pysymään jatkuvan uutiskierron tahdissa, toimittajien on oltava useamman aiheen ja useamman jutun kimpussa samanaikaisesti. Noin joka viides (19 %) toimittaja julkaisee 10 tai enemmän juttua viikossa, ja 80 prosenttia vastaajista tuottaa jatkuvasti sisältöä vähintään kolmeen eri aihepiiriin liittyen.

Suorituspaineet

“Mainossisällön väheneminen ja median taloudellisen tilanteen heikentyminen” on saanut monet uutishuoneet ja toimittajat seuraamaan yleisömittareita aiempaa tarkemmin. Käytännössä toimittajien odotetaan tuottavan sisältöä, jonka pariin yleisöä on helppo ohjata, sillä sisältöjen houkuttelevuus on myös entistä suoremmin kytköksissä median määrärahoihin.

Etenkin maailmalla tarve kasvattaa sisältöjen saamien klikkausten, jakojen, tykkäysten ja toistojen määrää vaikuttaa suoraan alaan: 59 % toimittajista on yhtä mieltä siitä, että yksityiskohtaisten yleisömittareiden saatavuus on muuttanut heidän tapaansa tehdä aihevalintoja. Suomessa samoin arvioi kuitenkin vain 39 % vastaajista, ja luku on ollut viime vuosina laskussa (2021: 47 % ja 2020: 52%).

Suomalaisvastaajista yli puolet ilmoitti, että heidän organisaatiossaan on tärkeää varmistaa, että kerrotut tiedot ovat sataprosenttisesti totta (52 %), pitää yllä mainetta luotettavana uutislähteenä (51 %) ja antaa ääni tärkeille aiheille, jotka vaikuttavat yhteiskuntaan ja yhteisöihin (50 %).

 

Tarkkojen yleisömittareiden* olemassaolo on muuttanut tapaani tuottaa sisältöä.

*katselut, sitoutuminen, demografiatiedot jne.

Omin sanoin

Pyysimme toimittajia kertomaan, mikä heidän mielestään on ollut journalismin suurin haaste viimeisen vuoden aikana. Näin he vastasivat:

”Sananvapauden kaventuminen, itsesensuuri.”

“Liiallinen keskittyminen koronauutisointiin, mikä on aiheuttanut haittaa pelokkaimmille. Muut asiat ovat jääneet sivuun: journalismi näivettyy.”

”Vähentynyt arkinen vuorovaikutus, jonka vuoksi aineisto ja ideat kertyvät lähinnä verkosta.”

”Journalismin ja mainossisällön hämärtyminen mainostajien mielessä.”