Sosiaalinen media toimittajan työvälineenä

Kun journalismi ja sosiaalinen media kohtaavat

Lähes kaikki ammattilaiset ovat nykyään sosiaalisessa mediassa työnsä vuoksi – olipa syynä sitten omien saavutusten esiin nostaminen, uusien työtilaisuuksien etsiminen tai verkostoituminen – eivätkä toimittajat ole poikkeus. Tänä vuonna kysyimme toimittajilta, mitä sosiaalisen median alustoja he työssään käyttävät ja miten.
illustration of hand holding a phone with the news displayed, surrounded by media icons

Mitä toimittajat somessa tekevät?

Toimittajat käyttävät sosiaalista mediaa ennen kaikkea sisällön julkaisemiseen ja jakamiseen, verkostoitumiseen sekä tiedon hankkimiseen ja tarkistamiseen. Tämän johdosta sosiaalisen median alustat ovat PR-ammattilaisille oivallinen paikka seurata toimittajia ja oppia lisää heidän työstään. 

Sosiaalisesta mediasta PR-ammattilaiset voivat etsiä tietoa siitä, ketkä toimittajat puhuvat asiakkaasi tai brändisi kannalta oleellisista aiheista. Somekanavissa voi olla luontevaa käydä toimittajien kanssa vuoropuhelua, ja se saattaa hyvinkin johtaa tuloksiin myöhemmin.

PR-ammattilaisten kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka toimittaja olisi läsnä sosiaalisessa mediassa, on epätodennäköistä, että hän haluaisi pitchauksia sitä kautta.

 

Osuus vastaajista, jotka pitävät sosiaalista mediaa “tärkeänä” tai
“erittäin tärkeänä” välineenä seuraavien työtehtävien hoitamisessa:

Toimittajien käyttämät somekanavat

Facebook on maailmanlaajuisesti toimittajien eniten työssään hyödyntämä somekanava. Globaalisti sen mainitsi yleiseksi työvälineeksi 63 prosenttia vastaajista, suomalaistoimittajista peräti 84 prosenttia. 

Maailmalla seuraavaksi eniten ovat käytössä Twitter (59 %), LinkedIn (56 %) ja Instagram (44 %). Suomessa Instagram (63 %) on toiseksi suosituin alusta, ja Twitter (48 %) jää kolmanneksi. WhatsAppilla (43 %) on Suomessa poikkeuksellisen tärkeä rooli. 

 

facebook - 63%, twitter - 59%, Linkedin - 56%, instagram - 44%, youtube - 28%, whatsapp - 28%, tiktok - 5%, snapchat - 1%

Yksityisviesti vai ei?

Toimittajat ovat varsin erimielisiä siitä, saako heihin olla yhteydessä sosiaalisen median 
kautta. Lähes joka neljännen (24 %) vastaajan mielestä yksityisviesti somessa on hyväksyttävä, mutta samaan aikaan 16 prosenttia vastaajista sanoo, ettei pidä siitä lähestysmistapana, ja 4 prosenttia peräti vihastuu saadessaan PR-ammattilaiselta yksityisviestin somessa. 

Suomalaistoimittajat eivät kuitenkaan suhtaudu asiaan yhtä kielteisesti kuin ruotsalaiset, joista 42 prosenttia sanoo ettei pidä siitä, että heitä lähestytään somessa, ja 15 prosenttia sanoi vihaavansa sitä. Olennaisinta ei loppujen lopuksi kuitenkaan ole se, mitä kanavaa toimittajaa lähestyttäessään käyttää, vaan se, miten se tapahtuu. Suomalaisvastaajista 28 prosenttia sanoi, että tärkeää on nimenomaan viestinnän tapa: jos se on sovelias, voi yhteydessä olla myös somen kautta. 

VINKKI: Haluatko kiinnittää toimittajan huomion?

Sinulla saattaa jo olla käytössäsi erilaisia hakukoneita ja tietokantoja, joiden avulla etsit tarpeitasi vastaavia medioita, toimittajia ja kirjoittajia. Lisäselvitysten tekeminen somekanavissa saattaa kuitenkin olla juuri se tekijä, jolla saat oman viestisi erottumaan joukosta. Tarkista, mitä seuraamasi toimittajat jakavat, kommentoivat ja julkaisevat, ja mukauta viestiäsi näiden tietojen avulla. Kun osoitat olevasi aidosti kiinnostunut, he huomaavat myös viestisi.