Tee täydellinen pitchaus

Kuinka luoda vangitsevia otsikoita?

Kiinnitä huomiota otsikkoon
Kahdeksan kymmenestä vastaanottajasta lukee vain tiedotteen otsikon, joten mieti tarkkaan, mitä sinne laitat. Parhaiten menestyneiden lehdistötiedotteiden otsikoissa on noin 88 merkkiä, selviää Cision PR Newswiren vuosien kokemuksista. Ensimmäiseen 70 merkkiin kannattaa sisällyttää tärkeimmät avainsanat, kuten yrityksen nimi, sillä useimpien hakukoneiden ja sähköpostien aiherivit katkeavat siihen. Suomessa merkkimäärät ovat astetta haastavampia pidempien sanojen vuoksi.

Action!
Cision PR Newswiren kansainvälisestä datasta selviää, että toimintaa kuvaavat sanat toimivat tiedotteissa kuin häkä.

Kliseitä on jo liikaa: Vältä näitä termejä:

Haluatko vangita toimittajien huomion ainutlaatuisella otsikolla? Älä ainakaan käytä sanaa “ainutlaatuinen” – se on nimittäin suomalaisten toimittajien inhokki.

Toimittajat eivät ole vain kyllästyneet kuulemaan tiettyjä sanoja, vaan kaikenlainen mainosmaisuus ärsyttää. Peräti 57 prosenttia vastaajista sanoi estävänsä viestit sellaisilta PR-ammattilaisilta, joiden puheet kuulostavat enemmän markkinoinnilta kuin uutisarvoisen tiedon välittämiseltä. 

Tiivistetysti: vältä jargonia, ylisanoja, anglismia ja svetisismejä.

Pitchaamisen perusteet 

Toimittajat vastaanottavat valtavan määrään viestintää viikoittain. Siksi paneuduimme siihen, kuinka toimittajat suhtautuvat PR-ammattilaisilta tuleviin juttuideoihin. Suomalaisvastaajista viisi prosenttia kertoo vastaanottavansa pahimmillaan yli 150 pitchiä viikossa. He vastaanottavat pitchejä niin puhelimitse, sähköpostitse kuin somen kautta, ja suurimmalle osalle (70 %) tulee 1–50 pitchiä viikossa.

Valitettavasti leijonanosa lähetetyistä pitcheistä menee suoraan roskakoriin: 80 prosenttia toimittajista kertoo, että vain neljäsosa tai alle heille tulevista pitcheistä on hyödyllisiä.

Tulokset korostavat, kuinka tärkeää PR- ja viestintäammattilaisten on tehdä taustatyönsä hyvin ja varmistaa, että heidän viestinsä saavuttavat juuri oikean toimittajan.

Kuinka monta pitchausta saat viikossa (sisältäen sähköpostit, puhelinsoitot, someviestit, yms.)?

Jos säväyttävän pitchin kirjoittaminen tuntuu mutkikkaalta, vielä hankalampaa on tunnistaa oikea tapa, jolla muistuttaa toimittajaa hänen saamastaan pitchistä. Hyvä uutinen on se, että moni toimittaja ei harmistu, jos otat yhteyttä heihin vielä ensimmäisen pitchin jälkeen – mutta liika on aina liikaa.

Tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista journalisteista (51 %) ei halua ensimmäisen pitchin jälkeen enää enempää yhteydenottoja. Yksi follow up -viesti on hyväksyttävä, sanoo 44 prosenttia vastaajista, ja vain 5 prosenttia kelpuuttaa sen, että lähetetyn pitchin perään kysellään kahdesti.

Vinkki - Aisti tunnelmaa

Jos et ole saanut vastausta pitchiisi, voi olla että se on jäänyt huomaamatta. Paras ajankohta muistutuksen lähettämiseksi on 2–3 päivää myöhemmin, sanoo noin kolmannes (32 %) suomalaistoimittajista. Sekin on mahdollista, ettei toimittaja ole pitänyt juttuideaasi kyllin merkityksellisenä, tai se ei yksinkertaisesti ole sopinut toimituksen aikatauluun. Silloin ei kannata olla liian sinnikäs. Jos toimittajasta ei kuulu mitään, on hyödyllisempää suunnata aikasi ja energiasi toiseen kontaktiin!

Kuinka monta kertaa toivot viestinnän ammattilaisen muistuttavan sinua ensimmäisen pitchausviestin jälkeen?

Ennen pitchiä: Vinkit medianäkyvyyden varmistamiseksi

Tutki toimittajien taustoja ennen yhteydenottoa – näin voit säästää kaikkien aikaa pidemmälläkin aikavälillä. 

Google on kaveri

Useimmat toimittajat löytyvät mediatietokannoista ja heillä on profiileita erilaisissa verkkopalveluissa. Nämä lähteet tarjoavat tietoa toimittajien erikoisosaamisesta, työpaikasta, kuinka heidät tavoittaa sosiaalisessa mediassa ja mitä kautta he ylipäätään toivovat yhteydenottoja.

search icon
Tutustu aikaisempiin töihin

Ota aikaa tutustuaksesi toimittajien aikaisempiin juttuihin. Tämä on paras keino saada käsitys siitä, millaisia juttuja toimittaja tekee, mitä aiheita hän käsittelee ja millaiselle yleisölle hän sisältönsä kohdentaa.

newspaper icon
Julkaisukalenteri kertoo paljon

Monet tiedotusvälineet kertovat julkaisukalenterissaan tulevista aihepiireistä. Katso, sopiiko sinun pitchisi tuleviin aiheisiin.

calendar icon
Sukella someen

Vilkaise tavoittelemasi toimittajan somea. Sieltä selviää, millaisia asioita hän julkaisee, jakaa, tykkää ja kommentoi. Saat arvokasta lisätietoa hänen kiinnostuksen kohteistaan.

profile icon
Sijainnilla on väliä

Kiinnitä huomiota myös siihen, missä toimittaja sijaitsee ja minkä alueen tapahtumia hän käsittelee. Oululaista paikallistoimittajaa ei kannata kutsua juoksutapahtumaan Lappeenrantaan.

location icon

Suomalainen mediamaisema lukuina


15000

Toimittajaa


118

Radio- ja televisiokanavaa


309

Paikallismediaa


26

Kansallista mediaa


1155

Sanomalehteä


153

Online-mediaa*


1

Uutistoimisto

Tuotteen pitchaaminen: Mitä kannattaa huomioida?

Kysyimme toimittajilta, mitä elementtejä PR-ammattilaisten tuotepitchien tulisi sisältää: