Pitchaajasta luottokumppaniksi: Kuinka PR-ammattilaiset voivat auttaa toimittajia?

PR- ja viestintäammattilaisten suurimpia haasteita ovat suhteiden luominen, rakentaminen sekä niiden ylläpitäminen toimittajien kanssa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä suhteet ovat arvokkaita myös toimittajille.
 
Suomalaistoimittajista 15 prosenttia kertoo, että heidän suhteensa PR-ammattilaisiin on muuttunut arvokkaammaksi viimeisen vuoden aikana. 
 
Toimittajat kohtaavat työssään jatkuvasti erilaisia haasteita. Mitä enemmän voit tehdä auttaaksesi heitä työskentelemään tehokkaasti, sitä vahvemmaksi kumppanuutenne rakentuu. Tässä osiossa käymme läpi, miten voitat toimittajat puolellesi ja pääset vaikuttamaan ansaittuun mediaan:
 
1. Tee heidän elämästään helppoa
2. Anna heille se, mitä he haluavat
3. Älä tyrkytä sellaista, mitä he eivät halua

Miten suhteesi viestinnän ammattilaisiin on muuttunut viimeisen vuoden aikana?

Tee toimittajan elämästä helppoa

 

Suomalaisista toimittajista 59 prosenttia toivoi ensisijaisesti, että PR- ja viestintäasiantuntijat tarjoasivat heille dataa ja asiantuntijalähteitä tarvittaessa. Tämä ei tule yllätyksenä, sillä 80 prosenttia toimittajasta pitää valheellisen tai lähteettömän informaation tarjoamista suurimpana PR-virheenä. 

Suomalaistoimittajat saavat aiempaa harvemmin pitchejä, jotka he kokevat hyödyllisiksi.  Vuonna 2020 neljännes (25 %) kyselyyn vastanneista toimittajista kertoi, että 26–50 % heidän saamistaan pitcheistä oli hyödyllisiä ja tänä vuonna luku on laskenut 17 prosenttiin. Suurin osa tämän vuoden vastaajista (80 %) koki, että vain neljännes tai alle neljännes pitcheistä oli käyttökelpoisia. 

Kuinka suuri osa saamistasi pitchauksista on hyödyllisiä?

“Tunne toimittajan kohdeyleisö ja tunnista sille tärkeät aiheet” 

Toimittajien toiseksi suosituin toive oli, että PR- ja viestintäasiantuntijat ymmärtäisivät, millaiselle yleisölle he kirjoittavat, ja mikä tätä yleisöä kiinnostaa. Tämä toive ei tule yllätyksenä, sillä valtaosa vastaanotetuista pitcheistä on kyselyyn vastanneille toimittajille eprelevantteja: kohdentamisessa on siis PR-ammattilaisilla vielä parantamisen varaa. 

“Anna toimittajalle listaus tulevista juttuaihioista, yhteystietoja unohtamatta”

Yli kolmannes (36 %) toimittajista toivoi, että saisi etuäkäteen listauksen tulevista uutisista ja tiedotteista, josta voisi sitten valita kiinnostavimmat aiheet. Vajaa kolmannes (32 %) koki, että hänen työtään helpottaisi, jos tiedotteista ja viesteistä löytyisi puhelinnumero, josta asianmukaiset henkilöt voi tavoittaa.

illustration of journalist items - laptop, camera, newspaper, microphone, journal

Miten viestinnän ammattilaiset voisivat helpottaa työtäsi? Voit valita useita vaihtoehtoja.

Toimittajat paljastivat myös, minkälaista sisältöä he toivovat yrityksiltä ja viestinnän ammattilaisilta. Suomalaiset toimittajat arvostavat kaikkein eniten lehdistötiedotteita, minkä vahvistaa myös 81 prosenttia tutkimukseen vastanneista. State of the Media -tutkimuksen mukaan lehdistötiedotteen asema on vain vahvistunut viime vuosina: vuonna 2019 lehdistötiedotteita toivoi saavansa 69 prosenttia vastaajista ja vuonna 2020 luku oli noussut jo 77 prosenttiin.

Lisäksi 64 prosenttia toimittajista kertoi tutkimusraporttien, kuten trendien ja markkinatutkimusten, olevan kiinnostavaa sisältöä. Tapahtumakutsuja puolestaan toivoi noin 47 prosenttia vastaajista, mistä voinee päätellä live-tapahtumien palaavan hiljalleen kalentereihin.

Millaista sisältöä haluat saada yrityksiltä ja viestinnän ammattilaisilta? Voit valita useita vaihtoehtoja.

Minkä tietolähteen koet hyödyllisimmäksi?

Kun toimittajilta kysyttiin lähteistä, joita he pitävät hyödyllisimpinä juttujen tekemisessä tai juttuideoiden tukena, nousivat lehdistötiedotteet jälleen ykkössijalle (34 %). Lehdistötiedotteiden jälkeen hyödyllisimmäksi lähteeksi koettiin toimialan asiantuntijat (30 %).

VINKKI: Älä aliarvioi tiedotteen voimaa 

Jos toimittajat innostuvat jostakin, niin se on hyvä lehdistötiedote! Tutkimuksen tulokset osoittavat, että suurin osa arvostaa ja haluaa vastaanottaa lehdistötiedotteita. Lehdistötiedotteet ovat myös tärkeä resurssi juttujen ideointiin.

On tärkeää tietää, mitä toimittajat haluavat, mutta joskus sitäkin tärkeämpää on tietää, mitä he eivät ainakaan halua. Väärällä sisällöllä ja toimintatavoilla saatat karkottaa toimittajan tiehensä. 

Kysyimme toimittajilta, mikä heitä erityisesti ärsyttää, ja mikä saa heidät lisäämään PR- tai viestintähenkilön “älä vastaa” -listalleen? Tässä suomalaisten toimittajien top 5 inhokkia:

Valheellisen tai lähteettömän informaation tarjoaminen. 
Uskottavuus ja yleisön luottamus ovat tiedotusvälineille ensiarvoisen tärkeitä. Tämän vuoksi ei tule yllätyksenä, että jopa neljä viidestä toimittajasta pitää valheellisen tai lähteettömän informaation tarjoamista anteeksiantamattomana. 

Sähköpostin täyttäminen epäsopivilla pitcheillä. 
Tutkimukseen vastanneista toimittajista 70 prosenttia pitää jatkuvaa spämmäämistä epäsopivilla pitcheillä sietämättömänä. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa, että kohdistat juttuehdotuksesi oikeaan osoitteeseen.

illustration of two business people jumping up and high-fiving
illustration of woman holding a shield against news words and icons

Liian mainosmaiset pitchit. 
Yli puolet (57 %) toimittajista on valmiita blokkaamaan viestinnän ammattilaisen, jonka pitchit kuulostavat liikaa mainoksilta.

Jatkuva muistuttelu. 
Vähempi on parempi, mitä tulee toimittajiin kohdistuviin yhteydenottoihin. Toimittajista 57 prosenttia ei halua muistutusviestejä. 

Kysymysten välttely ja läpinäkyvyyden puute. 
Suomalaisvastaajista 46 prosenttia ei arvosta lainkaan sitä, ettei PR-ammattilainen anna suoraa vastausta toimittajan esittämiin kysymyksiin. Myös läpinäkyvyyden ylläpitäminen on tärkeää: muista kertoa, mitä, miksi ja kenen nimissä aihetta ollaan pitchaamassa.

Muita tapoja päästä toimittajan mustalle listalle on tapaamisen tai haastattelun peruminen viime hetkellä, heikosti tavoitettavissa oleminen, toimittajan kutsuminen väärällä nimellä sekä yhteyden ottaminen sosiaalisessa mediassa pyytämättä.